JAPPA


De laatste maar niet minst belangrijke techniek. Waarschijnlijk door iedereen gekend, wie heeft er nog nooit gebeden? De paternoster, Jappa is het herhalen van het mantra, een klank of meerdere klanken of woorden, namen.

Die klank moet je zo vertrouwd zijn dat als je het moeilijk hebt je er onmiddellijk aan denkt en het begint te herhalen, “Hare Krishna Hare Krishna Hare Rama Hare Rama”

Dit wil zeggen dat je dat woord of klank eindeloos herhaald, “Ohm Namashivaya” x 100 miljoen keer, en dan plotseling komt het van zelf in je hoofd. Je combineert dat met bv, je ziet een kapelletje en je begint terug.

Probeer eens, je ziet een grijze wagen en je begint...

Je ziet een kerk, een bepaald merk van wagens, een blanke of gekleurde medemens, oefen maar leer het herhalen.


Laat ons een modernere versie proberen, bv.: je herhaald  ik ben, ik ben, emoe, emoe, of Abba, Abba, of Franky, Franky, het is een klank of woord dat gemakkelijk klinkt en bekt “stiefmoe, stiefmoe etc, laat je creativiteit gaan, maar houd het bij dat woord of klank, verander niet, want dan moet je van het begin terug beginnen.

De kracht ligt in de herhaling niet in het woord!

Denk ook niet te lang na over welk woord je gebruikt, de kracht ligt niet in het woord, maar in jou kracht van het miljoenen keer herhaald te hebben, dan pas wordt het een magisch woord.

Elk woord of woordengroep heeft ook een eigen ritme, zorg dat je dat ritme te pakken krijgt, dat helpt je om vol te houden, het woord of woordgroep uitspreken moet vloeiend gaan, dat is het meest ontspannen. Eventueel kan je het zingen.

Als je een restaurant, bistro, taverne, snackbar ziet, zo spreek je af met jezelf, herhaal je automatisch je woordje, tot je ervan doordrongen bent.

Het steeds herhalen, je zal zien, uiteindelijk breekt je weerstand en wordt je rustig, gedachten gaan trager, als ze opkomen, jappa! Je blijft herhalen.


Herken bij jezelf wanneer je aan het denken bent, zinloos denken en stop jezelf dan!

(Als je een wagen gaat aankoopen is het natuurlijk wel zinvol om daar even over na te denken.)

Telkens je gedachten beginnen te malen, leer je jezelf om je gedachten te stoppen, als je je bewust bent dat je weer aan het fantaseren bent geslagen, zeg tot je zelf, stop en begin het mantra.

Toen ik terug kwam uit India was dat het mantra het enige in mijn hoofd, alles was zo nieuw en overweldigend, ik herkende de stad niet waar ik geboren was, Ohm Namashivaya! Ohm Namashivaya! Ohm Namashivaya! Ohm Namashivaya! Ohm Namashivaya! Ohm Namashivaya!.......


Je kan dit natuurlijk zittend op een stoel doen, maar evenzogoed terwijl je wandelt, eet, probeert in slaap te vallen, terwijl je de tafel afruimt, echt tijdens alle activiteiten waarbij je niet hoeft te denken. Het kan soms helpen om een paternoster vast te houden, maar dat hoeft niet, we gaan niet tellen hoeveel keer we “ik ben” zeggen. We zeggen het luidop als we alleen zijn of er is veel lawaai, of in onszelf als er volk is.

Je herhaalt het heel gestaag en goed geaccentueerd, met een stevig ritme zonder over de woorden te vallen.

Je mag dus de ogen sluiten of open houden. In het begin raad ik je aan van het woord of de klank(en) luidop of al fluisterend te zeggen.


Je zal jezelf moeten porren om de techniek regelmatig uit te proberen, In het begin is het misschien goed dat je je elke dag verplicht om te oefenen, zet een wekker de eerste dagen op vijf minuten, wanneer je tijd hebt, ga zo naar 1 x per dag 15 minuten. Maar verplicht je echt, anders ga je er niet veel aan hebben, het is door maanden lang te oefenen dat op de duur het een automatisme wordt, daar ligt de moeilijkheid, niet in de techniek, die is héél eenvoudig, mensen die jappa doen hebben een sterke wil die naar rust verlangd...

Wat altijd helpt voor je aan de oefening begint is diep en snel inademen en daarna rustig uitademen, 3 x achter elkaar.


Deze techniek is perfect combineerbaar met die van concentratie, als je je concentreert herhaal je je woordje of mantra je laat de mantra los als je helemaal zonder gedachten bent.


Succes
NieuwsbriefSchrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!