Concentratie: Een Pad naar Innerlijke Rust en Heldere Geest

Concentratie is een eeuwenoude contemplatieve techniek die je kan helpen om de dag te beginnen of af te sluiten, en die je zowel met open als gesloten ogen kunt beoefenen. Deze techniek, prominent aanwezig in vele religies en contemplatieve tradities, is een waardevolle manier om je geest te kalmeren en je focus te versterken.

Concentratie met Gesloten Ogen

Bij deze praktijk is het ideaal om eerst een rustige plek in je huis te kiezen, voorzien van een stoel of bankje waarop je comfortabel en rechtop kunt zitten. Begin met krachtig in en uit te ademen, twee keer. Adem daarna langzaam uit. Laat je ademhaling rustig worden.

Met gesloten ogen richt je je blik op het punt tussen je wenkbrauwen. Plaats eventueel je wijsvinger op die plek om je te helpen. Dit zal ervoor zorgen dat je licht scheel kijkt. Wees voorzichtig, vooral in het begin, om geen onnodige druk uit te oefenen. Kijk gewoon, zelfs als gedachten opkomen – laat ze voorbij drijven zonder je erin te verliezen. Focus op het punt tussen je wenkbrauwen, zonder je ogen te belasten. Gedurende de tijd van oefenen kan je merken dat je denken kalmeert en uiteindelijk tot rust komt.

Ondertussen, blijf je bewust van je omgeving. Voel de lucht om je lichaam, observeer de lucht die je inademt en uitademt, ruik de geuren om je heen. Luister naar geluiden zonder te oordelen. Het moment dat je denkt dat je zonder gedachten bent, heb je ze alweer.

Concentratie met Open Ogen

Voor deze variant begin je opnieuw met krachtig ademen, gevolgd door langzaam uitademen. Met je ogen open verplaats je je aandacht naar hetzelfde punt tussen je wenkbrauwen, maar nu projecteer je dat punt buiten jezelf, vóór je. Deze oefening is het beste buiten te doen, waar je de horizon kunt zien. Stel je voor dat je dat punt net boven de horizon plaatst, vergelijkbaar met hoe je een doel boven de loop van een geweer plaatst. Laat je aandacht rusten op dat punt, terwijl je alles om je heen laat voorbijgaan zonder je ermee te identificeren.

Wees net als bij de andere variant bewust van je omgeving – de lucht, de ademhaling, de geuren en de geluiden. Het kan zijn dat je subtiele visuele verschijnselen opmerkt, zoals doorschijnende wormpjes die zich kronkelen of een pulserende bloem rond je concentratiepunt. Blijf kalm observeren en laat je gedachten verzachten.

Het is belangrijk om geleidelijk op te bouwen en je ogen niet te forceren, vooral om geen overmatige scheelheid te veroorzaken.

Beide benaderingen van concentratie zijn verschillend, maar ze versterken elkaar goed en kunnen samen met de Japa-techniek worden beoefend. Wees bereid om te experimenteren en ontdek zelf hoe concentratie je kan helpen om innerlijke rust en helderheid van geest te cultiveren.

Succes met je oefeningen en ontdekkingstocht!

NieuwsbriefSchrijf u in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!
Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!