Een wijze man,

Jan,

zei eens:

" Als het ware kan je 3 niveaus voorstellen,

1) is bewustzijn,

2) de zintuigen; voelen, zien, ruiken, en horen,

3) denken, denken is de ondertiteling " Jan Koehoorn.

Bewustzijn is dat wat waarneemt, dat doe je via de zintuigen het denken ondertitelt. Je neemt waar (je bent bewust) dat je iets ziet, het denken zegt dan boom, het ego dat denkt afgescheiden te zijn zegt dan een mooie boom zo wordt de ondertiteling bij hen die gescheiden zijn gevormd en oneindig uitgebreid, bij hen die zien dat alles in hen gebeurd blijft het denken bij de basis ondertiteling "boom".

 

Soms is er zelfs geen ondertiteling, waarnemen puur, direct. Weten dat er niet gescheiden kan worden. Dat wat 2 is kan niet verenigd worden met één, dat wat twee is verschijnt in het éne.

 

Het valt me ook op dat terwijl je lichaam ouder wordt, je toch even fris waarneemt als vroeger toen je jong was, de vormen veranderen voortdurend er is de verandering van dag in nacht, van jong naar oud, van de ene plaats naar de andere plaats gaan, geluiden die altijd veranderen, maar waarnemen, bewustzijn is steeds zoals het was zolang de zintuigen niet aftakelen is bewustzijn fris en up to date.

 

Bewustzijn zit niet allen in mij, het zit ook in jou, in de Chinees en de zwarte medemens, dat bewustzijn zit over de ganse wereld het doet daar weliswaar andere dingen met de zintuigen dan bij mij, de hond is ook bewust van pijn, honger en zijn baasje, de boom verschijnt ook in bewustzijn, van bomen is geweten dat ze boodschappen doorgeven aan hun eigen soort, wie zegt dat de boom niet waarneemt dat zijn takken bewegen in de wind, dat zijn stam nat wordt bij regen...

 

Wie ben ik dan echt? Als ik kijk kan ik mijn lijf waarnemen, het verschijnt in bewustzijn. Als ik dood ben zie ik niets meer, zelfs al zijn mijn ogen, neus, hersenen en oren nog in dit lichaam.

 

Ik ben Dat” zeggen de wijzen, je bent bewustzijn, niet dit lichaam, dat maakt je leven veel gemakkelijker, bewustzijn is overal alles wat we weten en niet weten verschijnt er in, dat ben jij. Probeer het niet te begrijpen, dat kan je niet, be-grijpen is van je ikje dat alles probeert te grijpen om zekerheid te scheppen, een continuïteit te verwezenlijken, om je te beschermen zogezegd.

 

Als dit lichaam sterft, verdwijnt bewustzijn bij de anderen niet, bewustzijn is onveranderlijk, het is nooit geboren en verdwijnt nooit, de schepping verscheen in bewustzijn.

Eigenlijk wordt je nooit geboren of sterf je niet, alleen je veranderlijke lichaam verschijnt en verdwijnt weer.

 

Het is ook geen toestand, begrijpen wie je echt bent, het is een overtuigende zekerheid dat je niet dit lichaam bent, simpel, daar stopt ook het zoeken, daar is vrede.

 

Veel succes,

 

Jozef

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!